Tips & Trucs met afdrukken

Welke bestanden en maten kunnen jullie afdrukken en waarop?

In principe zijn alleen de JPEG formaten printbaar. De meeste camera’s werken uitsluitend op JPEG . Alle andere bestanden, zoals RAW, NEF, PDF, PSD of Word documenten moeten eerst omgezet worden naar JPEG alvorens ze afgedrukt kunnen worden.

Als men wilt laten afdrukken moet men opletten dat de afdrukverhouding gelijk is aan de opnameverhouding om afvallende delen te voorkomen. Foto gemaakt in 3:4 dienen ook afgedrukt te worden in 3:4 (11×17 cm) en niet in 2:3 (10x15cm). Een spiegelreflexcamera hanteert de 2:3 verhouding en een compact camera doorgaans 3:4

De standaardfotomaten zijn 102x152mm, 127x178mm, 152x203mm en 203×300 mm. Grotere maten altijd in de verhouding 1:1, 2:3 of 3:4 zodat men geen moeite heeft met het vinden van een lijst. By the way: wij kunnen alle denkbare maten lijsten & passepartouts bestellen.

We printen op 300 pixels per inch en in het sRGB profiel. Hoe groter de foto wordt, des te lager mag de dichtheid in pixels zijn maar kom niet lager dan 140 pixels per inch.

We kunnen op nagenoeg alles afdrukken waarop afgedrukt kan worden. Natuurlijk op fotopapier, maar ook op canvas (wat we in eigen huis doen), op glas, aluminium, steigerhout, T-shirts, mokken, puzzels etc. Zo printen we ook persoonlijke telefoonhoesjes, muismat, iPadcover, dekbedovertrek of sweater.

Foto’s afdrukken zonder dat er iets afvalt

Een camera heeft (afhankelijk van zijn instelling) een foto-opnameverhouding. Dat kan zijn 2:3 , 3:4 of 16:9. Ook een afdruk heeft een verhouding 10×15 (=2:3) of 11×17 (=3:4).

Men kan geen 2:3 afdruk maken van iets dat oorspronkelijk in 3:4 is gefotografeerd zonder dat er iets afvalt. Is toch een afdruk wenselijk die afwijkt van de foto-verhouding; let dan vooral goed op dat er niets belangrijks afvalt beneden of boven. Het meest verstandige is om de foto’s al vooraf uit te kaderen in de juiste uitsnedeverhouding.

Foto’s exact op maat afdrukken voor in aparte lijstjes of medaillons

Een uitleg met een technische tintje :-). Allereerst dient men zich ervan te overtuigen dat de vorm van de foto dezelfde vorm heeft als het lijstje of mediallon waarin de foto moet komen. Een vierkante foto past niet “mooi” in een rechthoekig lijstje en omgekeerd. Als dat niet het geval is controleer dan of er wél een uitsnede gemaakt kan worden van de foto en of alles erop komt dat wenselijk is.

Als de uitsnede wordt gemaakt, meet dan de maat op van het lijstje/medaillon en voer dit in als uitsnedeverhouding. Bijvoorbeeld 10:10 of 6×11. Maak de uitsnede.

De verhouding klopt, nu alleen de werkelijke afbeeldingsgrootte nog invoeren . Geef bij afbeeldingsgrootte of Imagesize hier de exacte maat in hoe groot de afbeelding geprint moet worden in millimeters of centimeters. Bijvoorbeeld 6×11 centimeter en een dichtheid van 300 pixels per inch.

Tot slot moet deze kleine afbeelding nog gelegd worden op een standaard fotoformaat dat groter is dan de hierboven gemaakte afbeeldingsgrootte. In dit voorbeeld dient de afbeelding gelegd te worden op een canvasgrootte van 10×15 centimeter.
Men krijgt een afdruk van 10×15 met daarop een 6×11 cm afdruk die met de hand op maat uitgeknipt moet worden. Afdrukken zijn altijd standaard maten (10×15, 13×18 etc). Het is niet mogelijk om een afdruk, zonder inbreng, af te drukken op afwijkende formaten

Beeldverhouding versus afdrukverhouding

De verhouding tussen hoogte en breedte van een foto. Analoge fototoestellen gebruiken traditioneel het 2/3 formaat met een dia of negatiefformaat van 24x36mm. Ook de meeste digitale SLR’s houden zich aan 2/3 verhouding.

Heel wat compact digitale camera’s hebben een 4/3 verhouding voor een beeldvullende weergave op tv- of computerschermen.

Overige instructiefilmpjes mbt digitale fotoboeken

Knoppen- en schermindeling

De voorkant bewerken

Tekst op de voorkant

Tekst toevoegen

Tekst importeren vanuit Word

Indelen van fotobladen

Foto als achtergrond

Achtergrond foto vervangen

Standaard achtergronden

Cliparts gebruiken

Downloaden van thema's

Gebruik van passepartouts

Randen en schaduwen

Foto's even groot maken en uitlijnen

Magnetische lijnen

Volgorde van foto's aanpassen

Ik weet wel wat !

Heb je meer suggesties voor tips & trucs of instructiefilmpjes ? Laat het ons weten !