Camera met verwisselbare lens: spiegelreflex of systeemcamera

Veel mensen denken bij een camera met verwisselbare lenzen aan spiegelreflex. De twee meest bekende spiegelreflexmerken zijn Canon en Nikon. Van oudsher makers van niet alleen hobby reflex- maar ook van professionele spiegelreflex-apparatuur.
De digitale spiegelreflex-camera verschilt eigenlijk niet zo veel ten opzichte van zijn oudere analoge broer. Alleen het 24×36 mm (kleinbeeld) rolletje is vervangen door een beeldchip. De grootte van de beeldchip wordt doorgaans als kwaliteitsnorm gezien. Is de beeldchip bij de digitale spiegelreflex even groot als het kleinbeeld-negatief dan noemt men dit Full Frame (FX). Is die kleiner dan FX dan noemen ze dit DX. Nikon & Canon hebben een groot aantal (al dan niet professionele) spiegelreflex-gebruikers achter zich die in de loop der jaren mogelijk zelfs meerdere accessoires zoals verschillende lenzen en/of een flitser gekocht hebben.

Enkele jaren geleden introduceerde de concurrentie een nieuw systeem en noemden dit de systeem-camera. Hier is de camera eigenlijk om de beeldchip heen gebouwd. Deze camera kan aanmerkelijk kleiner gefabriceerd worden omdat de grote spiegel (die in een spiegelreflexcamera zit) niet nodig is. Ook de systeemcamera kan van lens wisselen. Een systeemcamera vraagt echter andere (veel kleinere) lenzen. Deze twee systemen zijn overigens niet onderling uitwisselbaar. Een systeemcamera vraagt – en heeft dus- een geheel eigen assortiment accessoires.

lenzen

Let op het verschil: de achterste rij zijn spiegelreflex-lenzen terwijl de voorste lenzen voor systeemcamera bedoeld zijn. Niet alleen het gewicht is ongeveer een derde ook het lengteverschil is aanmerkelijk! Waarom groot en zwaar doen als het licht en klein kan?!

Als fabrikant maak je keuzes en kun je niet inzetten op twee -elkaar beconcurrerende- complete assortimenten. Vandaar dat je ziet dat de systeemcamera’s bij de twee spiegelreflexmerken, een ondergeschikte rol spelen aan het spiegelreflexsysteem. Ze hebben wel systeemcamera’s maar technisch lopen deze systeemcamera’s achter op voornaamste aanbieders van systeemcamera’s Olympus, Sony, Panasonic en Fuji.

Steeds meer professionals echter zien de meerwaarde in van een systeemcamera en maken een wel overwogen overstap. Ondertussen is het accessoire-aanbod voor systeemcamera’s al minstens net zo groot is als dat voor spiegelreflexcamera’s. Voor Micro Fourthird (het systeem van Olympus & Panasonic) zijn momenteel alleen al meer dan 80 (!!) verschillende objectieven verkrijgbaar.

Als je objectief de twee systemen naast elkaar zet en vergelijkt, dan is de systeemcamera de completere camera van de twee. Een gemakkelijkere camera in het gebruik en tevens ook de kleinere, lichtere camera. Wij durven te beweren dat het enige kleine nadeel van een systeemcamera is dat hij in de regel iets duurder is, dan de opstap spiegelreflex-modellen. Maar hij kan dan ook ook al gelijk meer.
Is het budget 600 euro of hoger dan kijk zeer zeker ook naar de systeem-camera. De meest verstandige keus…ook op de lange termijn!

Enkele feiten:

  1. De spiegelreflex camera is groter dan een systeemcamera omdat de camera ruimte moet hebben om de spiegel te kunnen laten opklappen. Een relatief groot deel van de spiegelreflex-camera is dus leeg.
  2. De spiegelreflex geeft het idee “what you see is what you get” maar de systeemcamera doet dat nog veel beter. “Get what you can’t see :-).”
  3. In verschillende belichtingsstanden moet een spiegelreflex-camera eerst belichten voordat het resultaat zichtbaar wordt. Een systeemcamera kan dat vooraf al laten zien.
  4. Een systeemcamera is doorgaans sneller dan een reflexcamera.
  5. Een systeemcamera is lichter dan een spiegelreflex-camera.
  6. Een spiegelreflex-camera is doorgaans ontzettend traag als het LCD-scherm gebruikt wordt. Een systeemcamera heeft daar helemaal geen last van.
  7. De zoekers van de spiegelreflex-camera kunnen vaak alleen opname-informatie laten zien. Een systeemcamera daarentegen kan veel meer met zijn LCD-zoeker. Bijvoorbeeld het resultaat laten zien in de zoeker!
  8. Bij weinig licht zie je in de zoeker/op het LCD van de systeemcamera méér dan met een reflexcamera.

Iedere (hobby-) fotograaf zal kunnen beamen dat de hobby een vreemde wending kan krijgen. Mogelijk zie je straks uitdaging in het fotograferen van objecten waar je nu nog helemaal niet aan gedacht hebt. Dan is het wel zo prettig om te weten dat nagenoeg alles wat er in de spiegelreflex-wereld te koop is (en was) ook te koop is voor systeemcamera’s.

Professionals aan het werk met Olympus OM-D

Meer weten over Olympus systeemcamera's ? Kom langs in onze winkel en ervaar zelf het gemak van deze toppers.

Bekijkt u ook eens onze etalage of lees verder op deze pagina. Wist u dat wij ook 3-uur durende (privé-) fotocursussen aanbieden? Zo leert u de camera pas echt goed kennen!