Aankooptips

Hoe weet je als koper nu dat je de juiste keuze maakt ?

Stel uzelf de vraag wat u met het product denkt te gaan maar vooral ook wat u ermee wenst te gaan doen! Wilt u er uw hobby van gaan maken (misschien) of niet.
Camera’s bijvoorbeeld bestaan er in verschillende soorten. Van eenvoudig compact- tot geavanceerde reflexcamera en alles daar tussen in. Dat zijn honderden modellen!
Slechte camera’s worden niet gemaakt dus foto’s maken kunnen ze allemaal. Alleen met voorname verschillen in gebruik!

Bent u een verstand-op-nul-druk-maar-op-de-knop-fotograaf die eigenlijk alleen maar kiekjes wenst te maken dan lijkt het logisch om voor een goedkopere camera te kiezen.

Ben u er echter van bewust dat hoe duurder de camera is, des te gemakkelijker hij is in het gebruik.
Evenredig met de prijs nemen  zaken toe zoals zoom, WiFi, GPS, handmatig instellen maar het staat u vrij om dit te gebruiken.
Full HD filmen is ook iets waar men doorgaans van denkt dat dit weinig gebruikt wordt maar iedereen filmt wel eens…dus profiteert u ook van de kwaliteit. WiFi wat doe ik ermee ? Weinig totdat men weet wat men ermee kan. Handmatig instellen is alleen dán leuk als u de kennis in huis hebt om het te gebruiken. Heeft u die kennis niet dan is wellicht een privé-cursus van drie uur iets voor u want vergeet niet:

De mooiste foto’s worden nooit in een AUTO-stand gemaakt !

We gaan iets verder nu en lichten de volgende camera-klasses toe:

 • Geavanceerd compact
 • Superzoom camera
 • Systeem camera
 • Reflexcamera

Geavanceerde compact camera is een camera die zijn naam eer aan doet. Bij deze camera laat men alle deuren openstaan voor wat betreft het handmatig kunnen instellen. Tevens een ideale , compacte, aanvulling naast een spiegelreflex handig voor onderweg.
Denk bij het instellen aan zaken zoals witbalans, lichtmeetmethode, scherpstelfunctie etc etc. Dit betekent overigens niet dat bij een “normale” compact camera deze mogelijkheden uitgesloten zijn maar minder makkelijk toegankelijk. Doorgaans via een menu terwijl bij de geavanceerde compact camera de ontwerpers rekening gehouden hebben met het feit dat u een gebruiker bent die dit mogelijk wel eens wilt instellen. De functie wordt dus minder verstopt.
Een camera van dit soort genre beschikt vaak over een perfect objectief met weinig zoom maar met een heel gunstige lichtsterkte.

Het fotograferen van bestaand licht of fotograferen met heel geringe scherpte-diepte behoort tot de mogelijkheden.

Veel voorkomende aspecten zijn daarnaast:

 • Handmatige focus
 • Flitsschoen voor een externe flitser
 • Ingebouwd ND filter
 • P(programma) A(diafragma-voorkeuze), S(sluitertijd-voorkeuze), M (manuele belichting)
 • Volledige automaat
 • Continue-modus 10 beelden per seconde
 • +/- belichtingscorrectie
 • Supermacro vanaf 1 cm
 • Bracketing, HDR, Panorama
 • Filterschroefdraad

De superzoom camera is een camera die gebouwd is om de zoomfunctie optimaal te kunnen gebruiken, De camera biedt omwille zijn wat grote uitvoering maximale stabiliteit tijdens het fotograferen.
Deze camera koopt men eigenlijk (alleen) als men graag details op grote afstanden wil fotograferen. Denk hierbij aan natuur of sport. Voor een safari kunt u niks verstandigers kopen dan een superzoom camera. Brandpunten tot 1000(!!) mm in jaszak-formaat tegen de prijs van een gemiddelde telelens tot 300 mm.
Voor het alledaags gebruik is hij wat groot waardoor het meenemen wat moeilijker is. Een compactcamera kan gemakkelijk 30x zoom hebben (ook al héél veel) en een superzoom-camera tot wel 60x optische zoom want ronduit bizar genoemd mag worden.
Heeft u geen problemen met het formaat dan koopt u wel een camera die op alle gebieden goed te gebruiken is. Lichtsterkte heeft plaatsgemaakt voor zoombereik en een flitsschoen ziet er ook niet altijd op.


Reflexcamera’s zou men moeten kopen als fotograferen een hobby is of mogelijk gaat worden. Deze camera’s zijn technisch zeer hoogstand en in staat om de mooiste foto’s te schieten maar ook hierbij geldt: de mooiste foto’s worden nooit in een AUTO-stand gemaakt én enige kennis van zaken is noodzakelijk.

Zie de reflexcamera als het instrument dat de foto’s maakt doch het objectief dat men koopt bepaald voor het grootste deel de gebruiksvreugde die je ervan geniet.
Koop geen standaardlens 18-55 als u niet van lenzen wisselen houdt. Een lens met een groter bereik is dan aan te bevelen tenzij u het formaat natuurlijk beperkt wil houden.
Een tweede lens betekend een grotere tas, vaker wisselen, dubbele filters in verschillende maten.
Een lens met een groter brandpuntbereik zoals een 18-270 MM is maar enkele centimeters langer dan een 18-55 doch veel praktischer voor de niet-willen-wisselen-fotograaf en aan het eind van de streep ook nog eens vaak voordeliger.

Een spiegelreflex uitrusting kan men naar eigen hartelust uitbreiden want op ieder potje past een deksel. Zo kennen we speciale macro-lenzen, super groothoek lenzen of heel lichtsterke standaard lenzen. Flitsers, flash-triggers, tilt& shift objectieven, telelenzen, fish-eye etc.De systeemcamera.

Het beste van twee werelden ? Wij denken van wel.  De systeemcamera’s leken aanvankelijk in de markt te zijn gebracht speciaal voor de fotografen die een reflexcamera te groot vinden maar er zijn méér verschillen. Lees er hier meer over .
Bij een systeemcamera wordt het spiegelhuis weggelaten wat een volumebesparing met zich mee neemt inderdaad maar de optische zoeker ben je kwijt. Deze optische zoeker wordt , bij de duurdere modellen, vervangen door een elektronisch zoeker. Erg scherp en een elektronisch zoeker kan méér informatie weergeven dan een optische zoeker.

De voornaamste redenen waarom mensen een camera kopen is dat men met lenzen kan wisselen en ook hier past op ieder potje een deksel.

De systeemcamera is slimmer waardoor er betere foto’s gemaakt worden in een automaat-stand.Maar zeker met kennis van zaken zijn deze foto’s mogelijk.