Olympus OM-D

Herkent u het gevoel dat je hebt als je écht aangenaam verrast bent ? Dat hadden wij toen we de instructie-training kregen van Olympus OM-D.
Al jaren lang werken wij met Full Frame spiegelreflex camera’s dus onze lat ligt echt wel hoog. Een doorkijk-zoeker en een spiegelconstructie leek heilig en je moet wat in je handen hebben..toch ?!

Ik nam de EM-1 vast en vriendelijk werd mij gevraagd om wat foto’s te maken. Het eerste dat opviel was het super compacte formaat wat natuurlijk ook weer dat voorgevoel naar boven haalde dat ik hierboven omschreef. Eerst eng maar even later denk je aan al die meesjouw kilo’s van de afgelopen tijd. Voelt wel stevig en solide aan.

Terwijl ik de eerste foto maakte dacht ik even dat de camera-scherpstelling toevallig al goed stond maar bij een tweede opname bestond er geen twijfel meer. Dit snelle scherpstellen kende ik niet van mijn eigen Full-frame. Natuurlijk is die snel maar dit was voor mij ongekend. Ook in de continue-stand stelde de camera perfect scherp zelfs op onderwerpen die naar mij toe kwamen.
Olympus OM-D heeft de snelste autofocus ter wereld (maar dat zeggen er meer) en 81 scherpstelpunten. Waarom zo veel vroeg ik ? Omdat de OM-D zijn scherpstelpunten over nagenoeg de hele zoeker heeft. Wauw, dus echte gemene composities zijn nu geen probleem meer.

Aanmerkelijk compacter dan welke spiegelreflex camera ook. Razendsnelle en feilloze scherpstelling ook in moeilijke composities

Ik vervang de zoomlens door een 45 mm f1.8 portretlens om ook hier even aan te proeven. Snel even een portret schieten van mijn collega tegen over mij. Ik zie tot mijn grote vreugde dat de camera perfect scherp stelt op de ogen en niet op de neus (zoals alle andere camera’s). Geen onscherpe ogen meer als ik met zeer geringe scherpte-diepte werk. Perfect ! Ook de 60 mm macro werkt uitstekend. En dan dat formaat…zo klein dat je de lenzen gewoon in een handtas of jaszak kunt meenemen.

Beeldstabilisatie heeft tegenwoordig bijna elke lens. Bij Olympus zit het stabilisatiesysteem in de body. En dan geen twee- of drie-assig maar de EM-1 heeft zelfs 5 assige beeldstabilisatie. Zelfs als men een pan (een meetrekkende horizontale beweging) maakt kan men zelf bepalen of de horizontale as uitgezet moet worden !

Hoe langer ik met de camera werk des te prettiger begin ik de zoeker te vinden. Hij sluit goed aan, is erg scherp en alle display-informatie zie ik ook in de zoeker.

Adaptive Brightnes Control: als het erg donker is zie ik in de zoeker meer dan met mijn eigen ogen

Live Bulb: men kan in de zoeker zien hoe de belichting tot dusver heeft uitgepakt zonder dat ik de belichting hoef te onderbreken. Bij een gewone spiegelreflex-camera zie ik het resultaat pas ná de belichting. Nu kan ik de foto zien terwijl hij geboren wordt!

Live composite: een variant op HDR-fotografie. De camera belicht alleen die delen van de beeldchip die nog niet optimaal verzadigd zijn waardoor ik inderdaad live in één-en-dezelfde belichting HDR techniek toe kan passen. Alleen de E-M10

100 % zoekerbeeld en volledige instellingen en consequenties zichtbaar

120 frames per seconde omschakelbaar naar 240 frames per seconde. Geen vertraging in de zoeker dus!

En wat kosten de OM-D camera's dan ? Minder dan je denkt !

Alle Olympus OM-D camera’s staan demonstratieklaar in onze winkel. Kom graag binnen voor een demo !

Na de intensieve training was de beurt aan ons om onze mening te vertellen over de camera. Niet vaak ben je pas echt onder de indruk maar dat waren we nu. Of we eens naar dpreview.com wilden kijken naar de bevindingen die ’s werelds meest toonaangevende website had over de Olympus OM serie. In deze test worden alle camera’s meegenomen, dus ook de full-size spiegelreflex-camera’s.

We hadden al een vaag vermoeden…allemaal een Gold-Award!

Een test uitgevoerd door drie voorname foto media

Uiteraard heeft de E-M1 (net zoals alle andere OM-D modellen overigens) WiFi. Een geweldig hulpmiddel om foto’s op afstand te kunnen maken of gewoon om je opnames te controleren. Kijk onderstaand filmpje maar eens waarin we laten zien hoe gemakkelijk dit werkt!

3 thoughts on “Olympus OM-D

 1. Jaap

  De overstap van Canon 7D naar OM-D EM10 en nu ook de OM-D EM1, vond Roger de moeite waard om te vragen, of ik een reactie op de site wilde schrijven.

  De 7D met diverse lenzen was 8 tot 10 kg meeslepen, de OM-D EM10 en OM-D EM1 wegen de helft en zijn veel compacter.
  Kwalitatief zijn er natuurlijk verschillen, maar de OM-D EM1 is voor mij sneller, heeft meer intelligentie en is volledig weersbestendig. De grote zoeker en flexibel menu brengen het verschil met de M10 tov de Canon 7D weer dichter bij elkaar.
  Het nadeel met een DSLR en een L objectief rondlopen, is dat iedereen ziet dat je een dikke camera bij je hebt. De zwarte OM-D EM1 met 12-40 Pro of 40-150 Pro hebben deze herkenning niet.

  Nooit meer anders…

  Reply
  1. Roger Appelmans Post author

   Hoi Jaap,

   bedankt voor je reactie! Je schrijft dat er kwalitatief natuurlijk verschillen zijn tussen een EOS 7D en een E-M1. Kun je daar iets preciezer overzijn? Nooit meer anders… dus aan het eind van de streep gaat je voorkeur kennelijk uit naar M43 (Micro Four Third= systeemcamera Olympus) maar als het puur op kwaliteit en prestatie aan komt ?

   Reply
 2. Jorn

  Na 3 jaar fotograferen met een instap spegelreflex camera, Nikon (D3200), wilde ik mijn hobby toch verdiepen en “the next step” wagen. Ik zocht initieel een Nikon D7200 of Canon 80D, maar ik vond de body’s erg zwaar, lomp en zeker icm batterygrip en externe flitser. Ik was niet overtuigd en zocht een beter alternatief, zonder op kwaliteit in te leveren.

  Toen kwam ik uit bij een Sony A7, maar door het (momenteel) geringe aanbod aan lenzen, missende beeldstabilisatie bij “instapmodel” was ik nog niet overtuigd. Toen belde ik met Roger… hij verkocht alleen Olympus, heel sceptisch – maar o zo nieuwsgierig – ben ik gaan kijken naar de EM-5 en EM-1 en na kwartiertje kritisch testen, was ik ook snel verkocht van de kwaliteit en mogelijkheden. De camera mocht van mij iets minder “ruis” hebben bij ISO waarden boven de 800, maar qua functies, gebruiksgemak en kwaliteit erg goed systeem.

  Roger’s enthousiasme en oprechtheid, icm de prima kwaliteit en uitgebreide mogelijkheden van de EM-1 hebben me tot koop aangezet. Oh ja… Olympus biedt zelfs een persoonlijke ophaaldienst met “Service Plus” bij de EM-1! Heb ik nog nooit meegemaakt, maar geeft wel net dat beetje extra.

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *